pondělí 23. března 2020

APPLE PIE aneb jablečný mřížkový koláč

U nás doma se jablečný mřížkový koláč nikdy nepekl. Vyrostla jsem na ovocných bublaninách od babičky nebo štrúdlech a bábovkách od mamky. K myšlence upéct jablečný koláč mě tak někdy začátkem tohoto roku přivedl až přítel, který ho rovněž nikdy nejedl... 

Receptů je na internetu spousta, proto nastalo obvyklé čtení recenzí a s menšími úpravami jsem se nakonec pustila do jablečného koláče podle časopisu Apetit. Upravila jsem si pouze množství cukru a vynechala alkohol do náplně. Po koláči se vždy jenom zapráší, a proto jsem ho zařadila k mým oblíbeným receptům. Jenom s tou mřížkou bych si mohla do budoucna lépe vyhrát... 
Pečete mřížkový jablečný koláč?


Na těsto potřebujeme:
225g másla
50g krystal. cukru
1 vejce + 1 žloutek
350g hladké mouky

Na náplň potřebujeme:
2kg jablek 
šťáva z 1 menšího citrónu
100g krystal. cukru
1 lžička mleté skořice
špetka muškátového oříšku
25g másla 

Postup:
1. Prošlehejte máslo a cukr, zašlehejte vejce a žloutek, směs by měla připomínat míchaná vajíčka. Potom přidávejte po částech mouku a následně těsto pořádně propracujte. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte aspoň hodinu odležet.
2. Jablka oloupejte a nakrájejte. Vložte je do hrnce, přidejte citron. šťávu, cukr, skořici, muš. oříšek a 6 lžic studené vody. Směs povařte cca 10 minut. Stáhněte z ohně, přidejte máslo a nechte rozpustit.
3. Předehřejte troubu na 200°C. Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu (průměr 23 cm), přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jabl. směs. Z odříznutého těsta vytvořte radýlkem tenké proužky a ozdobte jimi koláč. V místech, kde se proužky kříží, potřete těsto studenou vodou. Zbytek koláče potřeme mlékem a pečeme dozlatova (20 - 25 minut).


18 komentářů:

  1. Ach, tenhle koláč se mi vždycky tak líbil! Jen škoda, že přítel takhle jablečný dobroty nemá rád...to bych jedla jenom já a to zase nechci. Tak snad jednou nastane čas, kdy ho udělám pro někoho :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Já už začínám mít pocit, že mě karanténa "donutí" i péct :D Tento koláč vypadá naprosto skvěle, tak možná dojde i na něj :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. Koláč vypadá fakt moc dobře. Hned bych si dala... Určitě se tenhle recept bude hodit na chalupě (pokud se tedy na podzim urodí)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad ano, u nás teď byly ranní mrazíky, tak snad se nějaké to jablíčko i tak urodí :)

      Vymazat
  4. Wau, prekvapuje ma, že ste ho doma nepekávali. U nás ho mamina vždy piekla na pravidelnej báze. Akurát z lenivosti nikdy nemal mriežku, ale iba plát cesta. Tieto články s receptami sú riadne nebezpečné v týchto časoch .. stále by som len niečo vypekala a jedla, ale takmer vôbec sa nehýbem. :D Ale inak koláč vyzerá krásne!

    OdpovědětVymazat
  5. Takový koláč jsem chtěla vždy zkusit! Vypadá báječně.

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam, hned bych si kousek dala! Vypadá úžasně. :))

    OdpovědětVymazat
  7. Tak ten bych si hned dala! Škoda, že jsem líná se do jeho přípravy pustit .. vaření ani pečení fakt není moje :/ :D

    OdpovědětVymazat
  8. Peču, akorát se mi většinou nechce matlat s mřížkou, tak dělám ten "celopřikrytý" s průřezy. Ale už jsem ho dlouho nedělala, většinou tak na podzim, když je jablečná sklizeň.

    OdpovědětVymazat
  9. Miluju tyhle koláče! <3 Teď mám v karanténě spousta času, tak se do něj snad někdy pustím. Díky za recept! :)

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný na oko, určitě výborný na chuť! Nikdy jsem ho nezkoušela, to bych musela mít troubu nejdřív :D

    OdpovědětVymazat
  11. Já takový koláč nikdy neměla, ale ráda bych ho ochutnala. Vypadá lahodně.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  12. Zrovna jsme se sešly! Také jsem ho před pár dny pekla :) Já tedy ve zdravější variantě a těsto jsem ozvláštila mandlovou moukou a citrónovou kůrou :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  13. ten sa naozaj podaril! ja som v pečení úplne katastrofická, ale z diaľky obdivujem umenie :D

    OdpovědětVymazat